SELAMAT DATANG KE BLOG INFORMASI KEHAMILAN, BERSALIN & MENYUSU MALAYSIA

SELAMAT DATANG KE BLOG INFORMASI KEHAMILAN, BERSALIN & MENYUSU MALAYSIA
LEADER & PENGEDAR SHAKLEE TERBAIK. DAPATKAN VIVIX, SUPLEMEN HAMIL, BERSALIN MENYUSU SHAKLEE MALAYSIA

AIR KETUBAN PECAH! APA YANG PERLU SAYA BUAT?

Salam semua pembaca blog bonda Miza dan bersalinmenyusu.com. Kita kupas sikit topik hari ni "Air Ketuban Pecah, apa perlu saya buat?&#...

Salam semua pembaca blog bonda Miza dan bersalinmenyusu.com. Kita kupas sikit topik hari ni "Air Ketuban Pecah, apa perlu saya buat?'

FAKTA AIR KETUBAN PECAH : 
Bayi dalam kandungan membesar dan dilindungi air ketuban di dalam rahim ibu. Ada kalanya kantung ketuban boleh terkoyak dan pecah. 

Kajian mendapai dalam 10 wanita, seorang wanita berisiko mengalami ketuban pecah awal. Iaitu pecah sebelum mulanya proses lahiran yang dikenali sebagai PRELABOUR RUPTURE OF MEMBRANES AT TERM (PROM). AIR KETUBAN PECAH, APA YANG PERLU SAYA BUAT?
Perkara pertama yang perlu dibuat adalah memakai tuala wanita. Tuala wanita dapat membantu mengenalpasti warna air ketuban yang keluar. 

Sekiranya kuantiti air ketuban yang keluar banyak, boleh gantikan dengan tuala kecil, mungkin tuala muka. Pantau warna ketuban yang keluar.

KENAPA PERLU SAYA MEMAKAI TUALA WANITA?  
Ianya sangat penting untuk kita mengenal pasti warna air ketuban yang keluar, sama ada jernih, keruh atau bercampur najis / darah. ia akan membantu doktor untuk mengenalpastinya risiko / proses bersalin kelak.

Sekiranya jernih, bermakna ketuban bersih dan tiada komplikasi jangkitan kuman / najis. Sekiranya warna ketuban yang keluar berwarna keruh dan bercampur darah, segeralah ke hospital terdekat. Kemungkinan rahim pecah, atau bayi telah membuang najis dalam kandungan adalah tinggi. Rawatan awal segera dapat menyelamatkan nyawa bayi dan anda. 

baiklah bersambung ke entry seterusnya selepas ini akan kita bincang mengenai tajuk-tajuk di bawah: klik pada tajuk di bawah untuk pautan selanjutnya.
KESIMPULAN : 

Air ketuban yang keluar tidak harus dipandang ringan. Sekiranya ibu mengesyaki air ketuban keluar sebelum tiba waktunya, segeralah berjumpa doktor untuk mendapatkan pengesahan dan menjalani rawatan lanjut. Tindakan awal menyelamatkan nyawa. 

Moga bermanfaat. 

'Be simply healthy'
Master To be Bonda Miza

Jika mencari tip kesihatan dan suplemen Shaklee semasa hamil, bersalin dan menyusu, boleh hubungi saya ya. 


KOLEKSI TESTIMONI SET HAMIL SHAKLEE


Disini bonda kongsikan sedikit testimoni pengguna set hamil Shaklee yang excited dengan perubahan dan lebih segar bugar lepas mengamalkan set Shaklee ni. Untuk testimoni yang lebih banyak jangan lupa klik pada gambar koleksi testimoni di bawah ya. 

Testimoni bonda sendiri, hamilkan Raiqa baru-baru ini


KLIK PADA GAMBAR UNTUK TESTIMONI SET HAMIL, BERSALIN & MENYUSU SHAKLEE SELANJUTNYA
CARA TEMPAHAN SET MENGANDUNG (PRENATAL SHAKLEE) MELALUI BONDAMIZA & BERSALINMENYUSU.COM

Untuk bonda bantu ibu-ibu buat belian dengan keahlian yang mana lebih menjimatkan sehingga 20% dengan mode bayaran tunai ke bank (CIMB / MAYBANK). Manfaat keahlian boleh terus ke link ini ya. 

 ibu-ibu boleh hubungi bonda / whatsapp terus bonda di talian 

Selain mengamalkan pemakanan sihat, amalan berpantang terbaik, ibu juga perlu tahu tatacara amalan berpantang yang betul. Di sini saya turut kongsikan juga beberapa (klik pada tajuk dibawah untuk bacaan selanjutnya):

Moga bermanfaat. 

Master 2B BondaMiza
-Be simply healthy-

 * Produk-produk Shaklee ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit. Testimoni addalah maklumbalas pengguna dan setiap orang mempunyai kesan & pengalaman yang berbeza.

MENARIK DIBACA: 

You Might Also Like

0 comments

jika ada pertanyaan sila tinggalkan komen / cadangan di sini yea. terima kasih atas komen anda.. moga bermanfaat.. :D, boleh juga hubungi saya di talian 012 5852034 (whatsapp/telegram) untuk info lanjut.

salam perkenalan mesra ~ Bonda Miza :D

WOW, BESTNYA JADI AHLI SHAKLEE! BUKAN SAHAJA ENJOY HARGA MURAH, MALAH LEBIH DARI ITU! SYOKNYA!!

WOW, BESTNYA JADI AHLI SHAKLEE! BUKAN SAHAJA ENJOY HARGA MURAH, MALAH LEBIH DARI ITU! SYOKNYA!!
Jadi ahli ni bukan sekadar dapat diskaun harga je, tapi ada lagi yang lebih best. Rupa-rupanya dapat bonus walaupun makan sendiri, WOW! kalau tempat lain pun tak adanya dapat cash back macam Shaklee. kira-kira balik berbaloi, sebab bonus yang BUKAN SAHAJA boleh cover harga vitamin itu balik malah rupanya lebih daripada itu. Syoknya! :D

..

..